Whitepaper: Een handleiding voor B2B e-commerce betaalmethoden en waarom B2B Buy Now, Pay Later (BNPL) in opkomst is.

A man on his laptop in a warehouse
B2B e-commerce verandert de manier waarop bedrijven van elkaar kopen in hoog tempo. Zakelijke kopers van vandaag verwachten hetzelfde gemak, dezelfde efficiëntie en dezelfde veiligheid als wanneer ze winkelen op B2C-sites. Hoe meer keuzevrijheid en flexibiliteit ze ervaren, hoe groter de kans dat ze bij u kopen.

In dit artikel gaan we in op de meest gebruikte betaalmethoden in B2B e-commerce, leggen we uit waarom het belangrijk is om verschillende betaalopties aan te bieden en waarom B2B Buy Now, Pay Later (B2B BNPL) een onmisbare betaalmethode is voor uw webwinkel.

Het aanbieden van de juiste keuze aan betaalmethoden is hierbij een belangrijke factor. Uit onderzoek blijkt dat 90% van de zakelijke kopers de betaalmogelijkheden van een online winkel bekijkt voordat ze iets kopen en dat bijna 75% van de zakelijke kopers geen aankoop zal doen als je niet de betaalmethode van hun voorkeur aanbiedt. Op dit moment geeft 50% van de B2B-kopers de voorkeur aan kopen op factuur.

Je bedrijf zal er dus baat bij hebben om verschillende betalingsmethoden aan te bieden, zodat dit geen drempel meer vormt om bij jou te kopen.

In dit artikel gaan we in op de meest voorkomende betaalmethoden die traditioneel worden gebruikt in B2B e-commerce, leggen we uit waarom het belangrijk is dat u een reeks betaalopties aanbiedt en waarom B2B Buy Now, Pay Later (B2B BNPL) een onmisbare betaalmethode is voor uw webwinkel.

Meest gebruikte betaalmethoden bij B2B-transacties

De meeste zakelijke kopers verwachten tegenwoordig dat online verkopers een reeks betaalmogelijkheden aanbieden. Om aan de wensen van hun klanten tegemoet te komen, bieden B2B-verkopers meestal een selectie van de volgende opties aan:

Credit card or debit card

Kaartbetalingen geven je het voordeel dat je het geld meteen ontvangt. En hoewel dat gunstig is voor jou, bieden kaartbetalingen je kopers niet veel voordelen. Debetkaarten zijn beperkt tot het bedrag aan contant geld dat de koper op zijn bankrekening heeft staan, wat betekent dat ze over het algemeen niet worden gebruikt voor grote zakelijke aankopen.

Kopers keren zich ook steeds vaker af van creditcards, omdat bedrijven steeds gevoeliger worden voor het oplopen van hoge rentes. Het jaarlijkse rentepercentage voor de meeste zakelijke creditcards ligt rond de 16 tot 20%. Met jaarlijkse kosten daarbovenop is het makkelijk te begrijpen waarom je klanten een goedkopere betaalmethode verkiezen.

Een andere uitdaging voor kopers is dat creditcards hen geen langetermijnkrediet bieden. De meeste zakelijke kaarten hebben een kredietlimiet die de uitgaven van de koper begrenst op gemiddeld £50.000 (€56.000). Dit is voor de meeste bedrijven nauwelijks genoeg om hun uitgaven op lange termijn te financieren.

Bankoverschrijving

Bankoverschrijvingen worden gezien als een betrouwbare optie voor veel B2B-bedrijven, omdat de transactie plaatsvindt binnen de vertrouwde online bankomgeving van de koper en je de betaling meestal binnen een paar werkdagen ontvangt. Er zijn echter veel snellere manieren om betalingen te ontvangen. 

Daar komt nog bij dat de uitgaven van je klant bij een betaling via een bankoverschrijving beperkt zijn tot het bedrag van hun banksaldo en de limiet op hun rekening-courantkrediet. Dit betekent dat bankoverschrijvingen ook geen bron van langetermijnkrediet zijn voor uw klanten.

Handelsrekeningen

Je kunt je klanten een handelsrekening aanbieden, waardoor ze recht hebben op speciale koop- en betalingsvoorwaarden en op krediet bij je kunnen kopen. Dit wordt over het algemeen gezien als een koper vriendelijke praktijk, maar het is inefficiënt en riskant voor u. Omdat u waarschijnlijk niet de mogelijkheid hebt om de kredietwaardigheid van uw klanten goed te controleren voordat u hen dit soort krediet aanbiedt. Het kredietgoedkeuringsproces moet meestal handmatig worden uitgevoerd, wat traag, inefficiënt en frustrerend is voor u en uw klanten.

Op factuur betalen

Kopen op factuur betekent dat je klant de goederen ontvangt en vervolgens een bepaalde periode, meestal 30 dagen, heeft om ervoor te betalen. De meeste kopers verwachten de mogelijkheid om op factuur te kopen en het kan je als verkoper helpen om terugkerende klanten te genereren, omdat kopers leren dat ze niet vooraf hoeven te betalen.

Net als handelsrekeningen zijn factuurbetalingen echter riskant. Uiteindelijk is er geen garantie dat je je betaling op tijd ontvangt. Uit onderzoek blijkt zelfs dat 57% van de B2B-facturen te laat wordt betaald. Dit leidt tot cashflowproblemen bij bijna een kwart van alle B2B-bedrijven, die aangeven dat ze regelmatig hun budget moeten aanpassen om de impact van onbetaalde facturen te compenseren. En om het nog erger te maken, sommige kopers betalen facturen opzettelijk te laat, wetende dat ze zelden met repercussies te maken krijgen.

Waarom e-commercewinkels verschillende betalingsmethoden moeten aanbieden

Elk bedrijf waaraan je verkoopt heeft zijn eigen voorkeuren als het gaat om betaalmethoden. Door een reeks handige betaalmethoden aan te bieden, vergroot je de kans dat klanten bij je kopen.

Het aanbieden van de juiste selectie methoden biedt u veel voordelen:

  • Het aanbieden van BNPL als extra betaalmethode geeft je klanten meer keuzevrijheid. Het hoeft andere opties die u al aanbiedt niet te vervangen, maar werkt als een aanvulling.
  • Het opent je bedrijf voor meer soorten klanten, waaronder eenmanszaken, freelancers en starters, die meestal worden uitgesloten door andere kredietopties.
  • Het geeft u de zekerheid dat u uw betalingen op tijd ontvangt, aangezien het hele punt van B2B BNPL is dat u direct betaald krijgt en geen kredietrisico of risico van onbetaalde facturen hoeft te dragen.
  • Het helpt u vertrouwen op te bouwen bij uw klanten terwijl u hen een betere aankoopervaring biedt.

Bovenal is de groeiende trend naar BNPL al gekoppeld aan een toename in conversie en gemiddelde bestelbedragen onder consumenten. Retailers die consumenten BNPL aanbieden, ervaren een conversiestijging van 20-30%, samen met een stijging van 30-50% in gemiddelde bestelbedragen.

Om de voordelen van BNPL te benutten, moeten verkopers B2B BNPL op de meest efficiënte manier kunnen aanbieden. Dit betekent het aanbieden van een gestroomlijnd, kopersvriendelijk proces dat volledig is geïntegreerd in de kassa.

Hoe kan B2B Koop Nu, Betaal Later jou helpen om je bedrijf te laten groeien?

Heb je genoeg van het najagen van facturen of het constant afwegen van verschillende financiële prioriteiten, dan kan B2B BNPL iets voor jou zijn. We laten je graag zien hoe NOTYD in jouw online shop kan werken.

Wij gebruiken cookies om beter inzicht te krijgen in het gebruiksgemak van onze website en om onze dienstverlening te verbeteren. We gebruiken ze ook om de inhoud en diensten daarop af te stemmen. Wij verwerken uw persoonsgegevens in overeenstemming met onze privacyverklaring.