Klantcase - Erik Koomen, Eigenaar van Verpakgigant

people standing around a laptop
Erik Koomen heeft het onmogelijke gedaan: hij heeft verpakkingen sexy gemaakt. Zijn bedrijf Verpakgigant is erin geslaagd om twee van de meest stabiele sectoren in de keten van toelevering - verpakkingen en e-commerce - te ontwrichten en tegelijkertijd kansen te creëren voor innovatie in B2B-verkoop in heel Europa.

"We gingen meteen van de bar naar mijn appartement en begonnen te programmeren."

Erik zat nog op de universiteit toen zijn werkgever, Nic.Oud, hem vroeg een kleine webshop in verpakkingen over te nemen. "Ik was lead generator voor hen, en maakte sales afspraken." Voor mij was het een leuke stap, mijn eigen bedrijf beginnen." Wat begon als €400 maandelijkse omzet, werd €100.000 op jaarbasis. "Ik dacht: oké, het kan interessant zijn om aan e-commerce te doen. Ik weet hoe ik dit moet doen."

Na zijn afstuderen begon Erik als Key Account Manager bij MyParcel. "Het was nog relatief klein - veertien mensen in een villa in Hoofddorp. We zetten 300 klanten per maand op het platform. De grotere klanten waren voor mij, omdat het makkelijk was om met hen te praten vanuit e-commerce oogpunt."

Toen MyParcel werd gekocht door PostNL wist Erik dat het tijd was om verder te gaan, maar hij wilde wel in e-commerce blijven. "Het kon interessant zijn en ik wist hoe ik het moest aanpakken. Met Nic.Oud en MyParcel kon ik groeien in een veilige omgeving terwijl ik de tips en trucs in e-commerce leerde. Het is een ouderwets product en ik wilde het verder ontwikkelen. Erik tikte Nic.Oud IT-teamlid Robert de Beurs en klasgenoot van de HVA Florian Lem op de schouders en stapte naar buiten voor een biertje. "We kozen voor bubbeltjesenveloppen. Dat materiaal is gemakkelijk te versturen, het is licht, en er zijn acht formaten. Om drie uur 's nachts vonden we het een goed moment om de e-commerce website te bouwen. We gingen meteen van de bar naar mijn appartement en begonnen met het programmeren van een nieuwe website."

Erik richtte na 2 jaar Luchtkussengigant.nl op (dit werd later Verpakgigant.nl) en concentreerde zich op de kwaliteit van het product voordat hij zijn horizon verbreedde. Hij zocht contact met leveranciers van wie hij wist dat ze het moeilijk hadden na de overname van MyParcel. Het bedrijf groeide, maar kon geen fulltime werknemers aanhouden totdat Thijs Bosgoed (mentor en CEO van BuyBay / Lucy) Erik aanmoedigde om te kijken hoe ver hij het bedrijf kon brengen. "Hij zei: 'Doe het gewoon. Geef jezelf zes maanden om je eigen bedrijf op te bouwen, om zelfvoorzienend te zijn.' Dat heb ik gedaan. Na zes maanden kon ik mijn eigen salaris betalen."

Verpakgigant begon te bloeien. "Aan het begin van de pandemie hadden we genoeg geld om te zeggen: oké, laten we al onze eieren in één mandje stoppen. Nu zijn we de grootste distributeur van bubbeltjesenveloppen in Nederland. We doen zo'n 14 tot 15 miljoen stuks per jaar."

Met personeel dat voornamelijk bestaat uit succesvolle stagiaires die met het bedrijf zijn meegegroeid, bedient Verpakgigant momenteel meer dan 18.500 klanten binnen Nederland, België en Duitsland. Het is echt een ouderwetse markt, maar wij zijn heel anders. Meestal komt een accountmanager naar je toe met een pak en stropdas en een brochure. Maar wij zijn de jonge jongens uit de buurt. Wij hebben geen accountmanager nodig. Wij doen de dingen op een andere en meer kosteneffectieve manier." Erik heeft de meeste van zijn klanten nog niet ontmoet, maar hij heeft wel een persoonlijke relatie met ze kunnen opbouwen via verschillende kanalen. Hij benadrukt dat Verpakgigant zich niet richt op verkoop. "In plaats daarvan richten we ons op de juiste fit."

"Het is geen sexy product, maar iedereen heeft het nodig."

Het probleem waarmee Verpakgigant werd geconfronteerd, was hoe dat product toegankelijk te maken voor een reeks klanten, waaronder klanten met kleine tot middelgrote ondernemingen. "Het is geen sexy product, maar iedereen heeft het nodig. We willen het zo toegankelijk mogelijk maken en zo gemakkelijk mogelijk te bestellen." Met contracten op tafel besloten Erik en zijn team om volledig transparant te zijn over de prijzen. "We publiceren staffelprijzen voor ons product op onze website. Het is allemaal open en bloot. Je hoeft ons niet te bellen."

Daarna kwam het vereenvoudigen van het klanttraject. "Als je een product moet vinden, is dat onmogelijk. Met de standaard zoekfunctie voer je 'kartonnen doos' in en komt er 'bubbeltjesenvelop' uit. Het is niet gerelateerd." Erik ging op zoek naar een betere manier. "De meeste bedrijven hebben een B2B-portaal dat uit het stenen tijdperk stamt. Ze kunnen geen track & trace codes versturen." Deze systemen zijn niet geïntegreerd, wat gemak in de weg staat en een rommelige ervaring voor klanten oplevert. Door hun bedrijfsmatige aard zijn ze niet in staat om zich snel genoeg aan te passen aan het steeds veranderende landschap van e-commerce. "We willen een aantal van de oude spelers in de markt integreren om van ons platform de kickstarter voor andere groothandels te maken. Ze kunnen nu ons API-systeem gebruiken om hun product op de markt te brengen voor een groot publiek. Als we ze onze hostingkosten vertellen, zeggen ze: 'Hoe is dat mogelijk? Wij zijn een zeer interessante oplossing voor hen."

Toen kwam de kwestie van duurzaamheid. "Het is niet altijd gemakkelijk om te zien waar het product vandaan komt en wat een goede keuze is. Je levert eenmalig verpakkingsmateriaal dat direct wordt weggegooid. Plastic verbruikt minder energie om geproduceerd te worden, maar de eindklant ervaart plastic als afschuwelijk. Papier kost enorm veel energie om te produceren, maar voor de eindklant is het perfect om te gebruiken."

De oplossing van Verpakgigant? Directe, transparante communicatie met de klant. "Laten we het nu doen en dat voorleggen aan de klant. Vanaf nu zijn alle producten minimaal 30% gerecycled. Dat communiceren we naar onze klanten. Maar als ze de keuze hebben tussen een gerecyclede versie en een goedkopere versie, kiezen kleine tot middelgrote klanten bijna altijd voor de goedkopere versie." Erik ontdekte dat de beste manier om duurzaam inkopen aan te moedigen is om die producten op de voorgrond te plaatsen. "Het moet goedkoper zijn, of het moet in je gezicht worden gezet."

"We kennen hun staat van dienst niet. We kunnen geen CFO vinden. Ze willen betalen via een factuur. Hoe los ik dat op?"

Naarmate de interesse groeide, nam ook de klantenlijst van Verpakgigant toe. En daarmee kwamen ook aanvragen van klanten om op factuur te betalen, maar Erik aarzelde om deze optie aan te bieden aan nieuwe klanten die ze niet kennen. "We kregen vaak de vraag of klanten op factuur konden betalen. Ze wilden vandaag kopen en 14 of 30 dagen de tijd hebben om de rekening te betalen. En dat boden we niet aan. We kenden hun track record niet en vaak konden we niet zien of ze een CFO of een financieel team hadden. Ik dacht, hoe kan ik dit oplossen zonder mijn bedrijf in gevaar te brengen?”

De verkopers van NOTYD hebben maandenlang contact gezocht met Verpakgigant voordat Erik reageerde. "Ik dacht, wie is NOTYD? Ik heb nog nooit van ze gehoord. Laat maar zitten. Ik weet nog dat toen mijn tweede kind werd geboren, de vertegenwoordiger van NOTYD me nog steeds mailde."

Ondertussen voldeden de oplossingen die Erik vond gewoon niet. "Ik keek naar Buy Now Pay Later - oplossingen van een aantal aanbieders, maar niets werkte. Of ze reageerden niet op mijn verzoeken of hun oplossing was gericht op consumenten. Het was de ene ramp na de andere. "We dachten: zijn er B2B-verwerkers? Heb ik dat niet een keer in een e-mail gezien?". De volgende keer dat de vertegenwoordiger van NOTYD contact opnam, reageerde Erik.

"NOTYD neemt het risico over. Ik noem het de hipster manier van factoring."

De doorslag voor Erik om NOTYD te gaan gebruiken is om een vorm van facturatie aan te bieden zonder achter klanten aan te hoeven gaan. "Het lost veel vragen voor ons op. Het bespaart me veel overhead werk en kosten hier op kantoor." Verpakgigant is er trots op dat het een oplossing vond voordat de stroom op gang kwam, en NOTYD bood een ideale oplossing.  Daardoor kon Verpakgigant haar zakelijke klanten een financiering aanbieden zonder zelf een financiële afdeling te hoeven inrichten. "Ik wil nooit een financiële afdeling. Als ik dingen kan automatiseren, dan doe ik dat. Het bespaart enorm veel tijd."

Verpakgigant heeft een significante verbetering gezien in hun bedrijf sinds ze NOTYD gebruiken. Niet alleen is hun gemiddelde orderwaarde gestegen van €141 in 2022 naar €178 in 2023. Maar ook kiest nu 6% van hun klanten voor betalen met NOTYD, in plaats van andere populaire betaalmethoden zoals iDeal, PayPal, Klarna en Creditcard. NOTYD neemt een deel van het risico over, waardoor Verpakgigant zich geen zorgen meer hoeft te maken over kredietcontrole. Dit is een game-changer voor het bedrijf geweest en heeft hen in staat gesteld om zich op andere gebieden van hun bedrijf te richten. "Het is duidelijk dat NOTYD de hippe manier van factoring is en het is het overwegen waard als je de financiële gezondheid van je bedrijf wilt verbeteren.”

"Nu ben ik de persoon aan de andere kant van de tafel."

Wanneer Erik zijn reis van de universiteit naar Verpakgigant evalueert, kan hij de belangrijkste factor voor zijn succes identificeren. "Omring jezelf met de juiste mensen," zegt Erik. "Wat zij voor mij zijn geweest, wil ik later ook voor anderen zijn. Drie jaar geleden zijn we als succesverhaal begonnen met het geven van lezingen op onze universiteit, de Hogeschool van Amsterdam. Nu ben ik de persoon aan de andere kant van de tafel en kan ik me inleven in de studenten. Ik vertel hen om zich te verbinden op LinkedIn en mij vragen te sturen. Als je een introductie nodig hebt, kijken we wat we kunnen regelen."

Erik was onlangs op de reünie van zijn middelbare school. "Toentertijd wist ik niet zeker wat ik moest gaan doen. Maar mijn klasgenoten zeiden: 'Iedereen kon zien dat dit ondernemerschap in je zat. Het moest er ergens uitkomen. Dit is het resultaat. En het is nog maar het begin."

Check www.verpakgigant.nl voor meer informatie over Erik Koomen en zijn succes verhaal met Verpakgigant.

Hoe kan B2B Koop Nu, Betaal Later jou helpen om je bedrijf te laten groeien?

Heb je genoeg van het najagen van facturen of het constant afwegen van verschillende financiële prioriteiten, dan kan B2B BNPL iets voor jou zijn. We laten je graag zien hoe NOTYD in jouw online shop kan werken.

Wij gebruiken cookies om beter inzicht te krijgen in het gebruiksgemak van onze website en om onze dienstverlening te verbeteren. We gebruiken ze ook om de inhoud en diensten daarop af te stemmen. Wij verwerken uw persoonsgegevens in overeenstemming met onze privacyverklaring.