Whitepaper: Betalen op factuur

A woman on her phone whilst looking at her laptop
Zakelijke kopers betalen graag op factuur. Dat komt omdat zij veelal zelf ook niet direct betaald krijgen. Stel dat een aannemer een huis verbouwt, dan krijgt hij doorgaans pas betaald als de klus geklaard is. Daarom is het voor hem prettig als hij de benodigde materialen ook niet direct hoeft af te rekenen.

Goede relatie

Het feit dat de aannemer uit het bovenstaande voorbeeld op factuur mag betalen, is vaak het gevolg van de goede relatie tussen koper en verkoper. Vaak zit zijn leverancier in dezelfde regio, komt hij al jaren in die winkel en kennen ze elkaar persoonlijk. Dit wederzijds vertrouwen is de basis voor betalen op factuur. De verkoper vertrouwt de koper, waardoor hij weet dat zijn achteraf verstuurde factuur voldaan zal worden.

Die goede relatie is het grootste verschil tussen een zakelijke en een persoonlijke transactie. Als consument zijn we gewend dat we in een winkel direct moeten afrekenen. Het is geen verrassing dat we niet op krediet mogen betalen.

Toen online shoppen de norm werd, verdween dit verschil. Zowel voor zakelijke bestellers als voor consumenten werd het gebruikelijk om direct af te rekenen. Dit is opvallend, want zoals uit bovenstaand voorbeeld blijkt, is het voor zakelijke bestellers niet prettig om direct te moeten betalen. Het is hoog tijd dat dit verandert.

Enorme potentie

Nu ook zakelijke bestellers veruit de meeste dingen online regelen, kan direct betalen niet langer de enige optie zijn. Bedrijven hebben een betaaloplossing nodig waarmee ze achteraf kunnen betalen, terwijl ze toch profiteren van de gemakken van online shoppen. De potentie is namelijk enorm. De zakelijke betalingsmarkt is goed voor een waarde van 127 biljoen dollar en de verwachting is dat dit getal in 2028 gestegen is naar 200 biljoen dollar. Dat is maar liefst 5x zo groot als de waarde van consumententransacties.

Eerste online aankoop

De meeste consumenten deden hun eerste online aankoop zo'n 20 jaar geleden. Meestal was het iets voor persoonlijk gebruik, zoals een boek, een dvd of een kledingstuk. Rond het jaar 2000 stond de afhandeling van online aankopen echter nog in de kinderschoenen. Je moest een dag thuisblijven om een pakket aan te nemen dat in de praktijk helemaal niet kwam. Tijdens uitverkoop werd je geduld op de proef gesteld als websites door te grote belangstelling overbelast raakten.

Een vergelijkbare ervaring

Vandaag de dag is dat anders. Webshops hebben door de jaren heen alles in het werk gesteld om online shoppen voor consumenten een uiterst soepele ervaring te maken. Hoe beter de ervaring, hoe sneller en makkelijker een consument kan bestellen en hoe hoger de omzet. Daarom kunnen websites nu duizenden transacties tegelijkertijd aan en is pakketbezorging een van de snelst groeiende sectoren. Ook online betalen is heel gemakkelijk. Consumenten weten dan ook hoe makkelijk online shoppen kan zijn. Door hun ervaring als consument, verwachten zakelijke kopers online een vergelijkbare ervaring.

Veel voordelen

Een webshop biedt zakelijke verkopers veel voordelen. Zo koppel je een webshop aan het voorraadsysteem, zodat er altijd duidelijk is wat de voorraad is. Je krijgt direct inzicht in de populariteit van bepaalde producten, inkopen wordt makkelijker en je kunt zien hoe externe invloeden de verkoop beïnvloeden. Bovendien heb je veel minder verkopers nodig, wat een belangrijke kostenpost is voor veel bedrijven. Een salesteam aan de telefoon, verantwoordelijk voor de bestellingen, is niet meer nodig. De tijd die hier gewonnen wordt, kun je nu besteden aan het verbeteren van de verkoopervaring. En daar profiteert de klant ook weer van.

Voor zakelijke kopers is het sneller en gemakkelijker om goederen en diensten online te bestellen. Als klant zie je direct uit welke producten je kunt kiezen, of ze op voorraad zijn en wat de levertijd is. Vergelijken wordt makkelijker en je bent niet gebonden aan de openingstijden van winkels. Tot zover krijgt de zakelijke koper online een vergelijkbare ervaring. Dat maakt het des te gekker dat dit voor de betaling niet het geval is.

Geen persoonlijke relatie

Bij het opzetten van zakelijke webshops, werd in eerste instantie vooral naar het systeem voor consumentenaankopen gekeken. Dat maakte het voor ondernemers makkelijker om snel een e-commerceplatform voor zakelijke bestellingen op te zetten. Helaas werd hierdoor het gangbare systeem van betalen op factuur genegeerd.

Het grootste probleem is dat je als online verkoper niet weet wie de koper is. Er is geen sprake van een persoonlijke relatie. Sterker nog: je weet doorgaans niets van de koper. Maar hij wil toch graag op rekening betalen. En als je hem weigert, is de kans groot dat hij naar je concurrent gaat. Wanneer er dan toch een risico ontstaat, blijf jij met lege handen achter. Hoe controleer je of een koper betrouwbaar is en jij daadwerkelijk betaald krijgt?

Verminderde gebruikservaring

De meest voor de hand liggende manier is een credit check. Zo'n check doet echter afbreuk aan de ervaring van je klant. Terwijl juist dat online heel belangrijk is. Een traditionele credit check duurt al snel enkele dagen. Direct bestellen is er dus niet bij. Bovendien moet je vervelende vragen stellen, die je klant als zeer onprettig kan ervaren.

Het is duidelijk dat er een oplossing nodig is. Zakelijke kopers moeten bestellingen kunnen plaatsen en ontvangen zoals ze gewend zijn als consument en betalen op een manier zoals ze dat als bedrijf zouden willen doen. Dit terwijl de verkoper ondertussen de garantie heeft dat hij op tijd betaald krijgt.

De oplossing is NOTYD, uitgesproken als “noted”, en verwijzend naar een factuur die wordt “genoteerd” als uitgestelde betaling via een online betaalknop.

De beste betalingservaring

NOTYD is ontworpen om jou en je klant van dienst te zijn. Om de beste zakelijke betalingservaring voor koper én verkoper te bieden, met het gemak van een consumentenbetaling. De koper betaalt op factuur zoals hij gewend is, met een gemak vergelijkbaar met elke bekende betaalmethode. Als verkoper krijg je binnen 7 dagen betaald, terwijl de koper een termijn zelf kiest. Standaard is dat 30 dagen, maar langer kan ook.

Zolang je geregistreerd staat bij de Kamer van Koophandel kun je NOTYD gebruiken. Omdat wij de betalingen afhandelen, kun jij je helemaal richten op de groei van je bedrijf. Facturen najagen? Vragen beantwoorden? Problemen oplossen? Ingewikkelde financiële administratie? Dit alles behoort tot het verleden. Jij kunt doen waar je goed in bent, terwijl je gegarandeerd wordt betaald. Dat geeft rust.

Een slimmere creditcheck op basis van geavanceerde technologie

Snelheid en gemak is alles in online betalingen. Hoe sneller en makkelijker bestellen en betalen wordt, hoe lager de drempels voor klanten zijn. Met slimme technologie tillen we credit checks naar een hoger plan. In plaats van uren of dagen, controleert NOTYD de kredietwaardigheid van je koper binnen enkele seconden. Daarvoor analyseren we niet alleen het betaalgedrag, maar kijken we ook naar ander online gedrag van je klant.

Hogere acceptatiegraad 

Onze filosofie luidt: wat we niet weten, onderzoeken we. Hierdoor is een hogere acceptatiegraad mogelijk. Dat betekent dat we meer klanten kunnen goedkeuren. Anders dan traditionele kredietbureaus wijzen we geen klanten af omdat we te weinig over ze weten. Ons doel is om meer te weten te komen in minder tijd. Bovendien worden eenmanszaken en zzp'ers traditioneel gezien vaak afgewezen in deze checks, omdat het te moeilijk is om hun kredietwaardigheid te garanderen. Niet bij NOTYD. Dat maakt dat een veel grotere groep potentiële klanten bij jou kan bestellen.

Banking Circle Group

NOTYD is onderdeel van de Banking Circle Group, dat meer dan 200 betaalbedrijven, banken en marktplaatsen bedient via een rijke reeks complementaire e-commerce en bankoplossingen. Als klant van NOTYD profiteer je van de innovatie van een startup in combinatie met de betrouwbaarheid en ervaring van een marktleider. NOTYD heeft ambitieuze plannen, om zakelijke kopers en verkopers in Nederland en België de optimale online betalingen te kunnen bieden, en dé betaalmethode van voorkeur te zijn voor beide partijen. 

NOTYD in de praktijk: simpel als wat

Voor aanmelding bij NOTYD laat je ons als zakelijke verkoper weten dat je een geregistreerd bedrijf bent, bijvoorbeeld middels je registratie bij de Kamer van Koophandel.

We hebben plugins ontwikkeld voor alle bekende e-commerceplatformen, zoals Magento, Lightspeed en WooCommerce. En zijn daarbij ook beschikbaar via het betaalplatform van PAY.nl. NOTYD aan je shop koppelen is daardoor heel eenvoudig. 

Wil jouw klant afrekenen met NOTYD, dan voert hij zijn bedrijfsgegevens in en worden deze geverifieerd. Daarna kiest hij voor betaling van het tegoed aan NOTYD binnen 30, 60 of 90 dagen. Kiest hij voor 30 dagen, dan zijn er voor hem geen bijkomende kosten. Voor jou als verkoper heeft deze keuze geen gevolgen, want zelf word je binnen 7 dagen betaald.. Ons systeem voert vervolgens een razendsnelle creditcheck uit, die bovendien bescherming biedt tegen fraude. Zodra deze controle is voltooid, is de aankoop afgerond.

NOTYD. De beste betalingservaring voor jou én je klant.

Hoe kan B2B Koop Nu, Betaal Later jou helpen om je bedrijf te laten groeien?

Heb je genoeg van het najagen van facturen of het constant afwegen van verschillende financiële prioriteiten, dan kan B2B BNPL iets voor jou zijn. We laten je graag zien hoe NOTYD in jouw online shop kan werken.

Wij gebruiken cookies om beter inzicht te krijgen in het gebruiksgemak van onze website en om onze dienstverlening te verbeteren. We gebruiken ze ook om de inhoud en diensten daarop af te stemmen. Wij verwerken uw persoonsgegevens in overeenstemming met onze privacyverklaring.